Sunday, 7 April 2013

LOGOS' ROBOTORKEST OP DE UNESCO MUSIC DAYS TE GLASGOW

De Unesco erkende in 2009 de stad Gent als Creative City of Music. Wereldwijd zijn er slechts 5 muzieksteden die deze titel mogen dragen: Glasgow, Bologna, Sevilla, Bogota en Gent. Nu organiseren ze samen jaarlijks de UNESCO MUSIC DAYS en dit telkens rond een ander muziekgenre.

Bij de eerste editie vorig jaar kwam de oude muziek aan de beurt.

Voor de tweede editie die plaats zal vinden op 19 en 20 april 2013 is Glasgow de organisator. Glasgow, City of Music koppelt deze UNESCO Music Days ook aan een jaarlijks treffen van de Europese muzieksector, het European Forum on Music

Dit jaar is het thema hedendaagse muziek, Man and Machine. De steden Glasgow en Gent selekteerden in onderlinge afspraak het unieke robotorkest van Stichting Logos en haar ensemble.

Deze uitnodiging is voor ons zeer waardevol, daar wij werden uitgekozen om met ons bijzondere robotorkest en het Ensemble op te treden in Glasgow, als de voornaamste vertegenwoordiger van Ghent, Unesco City of Music. Wij danken dan ook Stad Gent en de vzw Unesco Music Days voor de grote eer die ons te beurt valt.

Sinds vele tientallen jaren zijn kollaboratieve koncertprojekten met interaktieve robots, dansers, musici en performers de centrale focus van de Logos aktiviteiten. Veertig jaar ervaring in het gebruik en de ontwikkeling van allerlei soorten muzikale interfaces (draadloze gesture control, real time klankanalyse, microwave radar, acceleratie sensoren, pyrodetectors, lichtsensoren, myoelectric devices, brainwaves, EEG en ECG enz.) gekombineerd met de resultaten van onze experimentele robot- design, dragen nu hun vruchten. Dit leidde vanzelfsprekend ook tot de oprichting van een professioneel ensemble met een internationaal profiel, gespecialiseerd in performances waarbij mens en machine elkaar ontmoeten. Vandaar ook de naam “Mens en Machine”, .
Ontwerper, bouwer, programmeur en een van de komponisten van de -ondertussen 50- robots is Godfried-Willem Raes.
In Glasgow zal hij optreden samen met Kristof Lauwers (kompositie), Dominica Eyckmans (dans), Françoise Vanhecke (zang) en Moniek Darge (muziekdoosperformance).

Een deel van de robots zal ook live in real time als installatie door het publiek te bespelen zijn, zodat de toehoorders en toeschouwers zelf even kunnen proeven van wat het samenspel met robots zoal kan inhouden.

Logos zal te horen en zien zijn op vrijdag 19 april 2013 in de Royal Concert Hall te Glasgow.

No comments:

Post a Comment